Green & Clean bij Treetop Tables Dedemsvaart

Vaak krijgen wij de vraag of onze Suar tafelbladen niet afkomstig zijn van Jungle kap en of er wel opnieuw geplant wordt. Nee, het is geen Jungle kap, de zagerijen krijgen de stammen vanuit Sumatra waar het lang geleden (80 tot 150 jr.) is aangeplant.

Onze bladen komen via de eigen fabriek van Vos Timber Agency lokaal uit Oost Java , vaak in samenwerking met de overheid.

Onbewerkte-suar tafel

Wat doet Treetop Tables Dedemsvaart

Wij zijn van mening dat we iets terug moeten geven aan de aarde. We kunnen niet onbeperkt en ongestraft maar bomen blijven kappen zonder er iets voor terug te doen.  En dit moeten we samendoen!

Wij zijn de samenwerking aangegaan met Vos Timber Agency. Deze is promotor en financier van de vele projecten die zullen volgen. Nadat de vraag om samenwerking was gesteld hebben wij direct en enthousiast ingestemd. Het doel is om elke 3 maanden gezamenlijk ca. 2000 bomen te planten!

Wij zullen als Treetop Tables voor elke tafel die er bij ons wordt gekocht één boom laten planten. Ook als er tafels van b.v. eiken, noten of andere Europese houtsoorten worden verkocht, doneren wij een Suar boom. Het klimaat houdt immers niet op bij de grenzen en is een mondiale uitdaging.

Green & Clean organisatie

Op dit moment worden er al 2000 bomen in 5 dorpen en omgeving geplant en 1000 bomen langs een kilometerslang stuk rivier. Ca. 40 studenten zijn min. 3 weken bezig om 2000 bomen te planten.
Dit is allemaal in samenwerking met o.a. de Universiteit van Toerisme, het Ministerie van Bosbouw en het overheidsorgaan voor controle van bosbouw, export etc.  “Perhutani”.
Dit alles tezamen met de “Green & Clean” organisatie.

De bomen worden afgenomen van div. grote kwekerijen in Oost Java. Hier is de universiteit al jaren lang bezig met de ontwikkeling van diverse boomsoorten om weer te kunnen herplanten. V.T.A . support ook de logistieke kosten wat het aanplanten met zich meebrengt. En de dagelijkse kosten en onderhoud van de vele vrijwilligers en studenten. Het volgende project is het beplanten van 50 hectare grond om een permanent bos te creëren. Dit met ca. 500 Suar bomen, diverse soorten fruitbomen en andere zeldzame hardhout soorten. Deze 50 hectare wordt door de overheid ter beschikking gesteld.

(Aanplanten van 2000 jonge Suar bomen van ca. 1 jaar oud)

Bewustwording van de huidige generatie

Maar het gaat nog verder, door o.a. milieu organisatie “Green & Clean” en vele lokale scholen worden stukken grond en strand schoongemaakt en het plastic verwijderd. 
Het zijn enorme klussen, maar deze schone grond kan dan weer worden gebruikt om bomen aan te planten. Een win-win situatie dus!

Om ook de huidige generatie bewust te maken over de milieuproblemen en wat we er samen aan kunnen doen, zijn vele scholen nu al bezig om educatie en hulp programma’s op te zetten.

Om al deze projecten te ondersteunen komen er nu op Java al vele vragen vanuit andere organisaties en scholen, met wat ze kunnen doen om te helpen.

Steentje bijdragen door donatie

Het is natuurlijk een kostbare zaak om dit alles te financieren. Al deze initiatieven gebeuren zonder enige subsidie en hulp van de overheid. 
Dat is dan ook de reden dat wij samen ons steentje hieraan moeten bijdragen.

Treetop Tables participeert per december 2021 in dit project. We zijn gestart met de donatie van 50 bomen en gaan er vanuit dat we ieder jaar opnieuw honderden bomen kunnen laten planten.